We współczesności alergie typu pokarmowego pojawiają się z większym natężeniem niż wcześniej. Dobrze chociaż, że diagnozowanie tego typu alergii także stoi na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na gluten do głównych objawów, które powinny wzbudzić zaniepokojenie należą: bóle jamy brzusznej, brak łaknienia, częste biegunki, wymioty, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy bóle migrenowe. Wskutek nietolerancji na gluten może występować też niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza w organizmie, a także zaburzenia dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie trzeba, aby doświadczać powyższych symptomów. Mamy w końcu możliwość wykonania odpowiedniego testu. Opierając się o rezultat konieczne mogą być modyfikacje jadłospisu, a co za tym idzie – również stylu życia na co dzień. Z naszego jadłospisu jesteśmy zmuszeni wyeliminować znaczną ilość rodzajów żywności. Na cenzurowanym są w szczególności: produkty mające w składzie takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko pieczywo, lecz także różnorodnego rodzaju napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby uczulone na gluten powinny pamiętać też o uważnym studiowaniu listy składników produktów poddanych obróbce. Istotne jest też unikanie spożywania takich dań, co do których nie mamy informacji w zakresie zawartości. Zarówno w wypadku pożywienia, jak i preparatów leczniczych.
Fajny tekst o jedzeniu bez glutenu
Różnego rodzaju stabilizatory prawie na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak martwić na zapas. Bezglutenowe produkty są aktualnie łatwo osiągalne, nie tylko w miejscach z tzw. ekologiczną żywnością, ale także w supermarketach. Prócz tego wiele piekarnii prowadzi sprzedaż nie zawierające glutenu wyroby. W jadłospisie dobrze jest zawrzeć jak największe ilości produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w pozbawionej obróbki postaci. Dietę uczulonego na gluten również można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet unikanie słodkich frykasów. Życie uczulonego na gluten pacjenta w wymiarze codziennym po prostu stawia wymóg znacznej ostrożności w wyborze produktów żywnościowych oraz substancji leczniczych.