Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak w istocie jest gluten? To wyjątkowa kompozycja białek roślinnych, którą na ogół jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Oczywiście gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się też bazowym składnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia oraz przygotowania innych potraw. To smutne, wada ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek oraz namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy powinni spożywać produkty, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać prostego pieczywa a też wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, wobec tego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to też odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która na wskroś wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi towarami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć nowatorski, zdrowy etap żywienia. Należy niemniej jednak pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co winno wzmóc w nas wiarygodną przezorność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.