Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak faktycznie jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, jaką najczęściej możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Rzecz jasna gluten dzięki obecności w zbożach staje się też bazowym czynnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, które służą nam do pieczenia i przygotowania innych potraw. To przykre, kalectwo ludzkiego organizmu umie ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie tolerują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy powinni spożywać towary, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby powinny unikać normalnego pieczywa a też wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, w następstwie tego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to też odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która całkowicie wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi produktami, jakie nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć innowacyjny, zdrowy etap żywienia. Wypada jednakże pamiętać, że gluten może być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną przezorność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.