Nie wszyscy jednakże wiedzą, czym tak w rzeczy samej jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, którą z reguły jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Naturalnie gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się również fundamentalnym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia i przygotowania innych potraw. Niestety, ułomność ludzkiego organizmu umie ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie akceptują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać produkty, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać przeciętnego pieczywa a także wszelkiego typu wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to też odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w każdym calu wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Zwykle pieczywo zastępowane jest innymi towarami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – możemy rozpocząć pionierski, zdrowy etap żywienia. Należy jednak pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co winno wzmóc w nas wiarygodną ostrożność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeśli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.