Nie wszyscy jednakże wiedzą, czym tak de facto jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, którą w większości wypadków jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Ewidentnie gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się też fundamentalnym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które służą nam do pieczenia i przygotowania innych potraw. To przykre, ułomność ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie tolerują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać artykuły, jakie nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać stereotypowego pieczywa a również wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to też odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która pod każdym względem wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi towarami, jakie nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć nowy, zdrowy etap żywienia. Należy niemniej jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną przezorność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.